INFORMASJON OM

ØREPISTOL VS PIERCINGNÅL


Ørepistol eller piercingnål?

Før man skyter hull i øret med ørepistol i en frisørsalong, så er det mange faremomenter man bør vite om

Kryssmitte - smittekilde med ørepistol

  Ørepistol-smykke VS piercingsmykke

   Markering og plassering av øreflipp-hull

    Utførelse med ørepistol vs piercingnål


    • Piercingnål: I motsetning til ørepistol som bruker smykke som nål, brukes en sikker og mer komfortabel steril engangsnål til piercing. Den sylskarpe spissen lager først et lite snitt i hudvevet som gjør at resten av nålen glir lett inn og gjennom øreflippen uten å gjøre stor skade. Dette resulterer i at cellene rundt hullet er intakte og hullet gror fortere med mindre sjanse for puss og arrdannelse. Smykket som etterfølges (ved at smykke-enden/stangen føres inn i selve nålen) ligger da ikke i press og hud dannes derfor raskere inni hullet.


    • Ørepistol: Ørepistol bruker selve smykket som nål. Den skarpe delen av smykket er konet og har et bulket form tilegnet for smykkelås på enden. Denne delen av smykket skytes inn i øreflippen i en voldsom kraft som gjør at smykket nermest kræsjer mot huden og tvinges inn og rives gjennom vevet i øret. Pga trykket og smykkeformen kan cellene rundt hullet bli ødelagte og gi økt pussdannelse som er vanskelig å få vekk. Når lås/bakdel er satt på smykket vil det ligge i press mellom lås/bakdel og framdel av smykket, dette fører til at det er vanskelig å komme til for rensing, ingen plass for hevelse og mangel på oksygen-sirkulasjon som hullet trenger for å gro. Dette resulterer ofte i større hevelse, infeksjon, stygge arr og lang grotid.


    _________________

    Kryssmitte


    • Piercinstudio: For å unngå kryssmitte vil et proffersonelt piercingstudio alltid utføre piercing i sterile omgivelser, med steriliserte engangsnåler som kastes i spesialavfall etter hver kunde, sterilisert utstyr og steriliserte titansmykker.


    • Ørepistol: Da de fleste ørepistoler ikke kan steriliseres i autoklav er det veldig stor fare for kryssmitte. Mikroskopiske blodpartikler kan ”sprette” over til pistolen når smykket skytes gjennom øret. Disse blodpartiklene kan inneholde sykdominnholdende mikroorganismer som f.eks Hepatitt virus. Dette viruset kan overleve lenge på pistolens overflate og neste gang ørepistolen brukes, kan disse mikroorganismene smittes videre til neste person.


    • NB! Styr unna et støvete miljø som driver med ørepistol-hulltaking (f.eks, frisørsalong)! I tillegg til dårlige, elller ingen rutine på sterilisering og desinfeksjon, så er det sjelden annen opplæring enn bruken av ørepistolen til den som utfører hulltaking. Her er det  stor fare for infeksjon som resultat av kryssmitte, i tillegg til skjeve hull og andre problemer.


    _________________

    Piercingsmykke vs ørepistolsmykke


    • Piercingsmykker: Ved utførelse av piercing bruker et proffersjonelt piercingstudio alltid steriliserte smykker av titan legering, da dette materialet godtas best av kroppen. Smykkene har en glatt overflate med myke kanter for enklere rensing og bedre grogrunn. Hvert smykke tilmåles til den enkelte for best tilpassing. Noen piercinger anbefales smykkebytte (til mindre stang) etter 1-3 mnd. Titansmykkene kommer i mange varianter som f.eks. sølvfarget, rosegull, gull, blackline mm. Kulene på piercigsmykkene kan også byttes til andre varianter som f.eks. stenkuler, gullbelagte med og uten sten, svarte blackline kuler med og uten sten mm.


    • Ørepistolsmykker: Ørepistolsmykker egner seg dårlig til nygjordte hull, mest pga utformingen og lengden på ørepistolsmykket. De fleste ørepistolsmykkene kommer i 6 mm lengde etter bakdel er låst fast, og dette gir dårlig med rom for bra groforhold. Nye hull trenger rom for rensing, rom for oksygen-sirkulasjon og rom for hevelse og god blodsirkulasjon. Ørepistolsmykker har i tillegg en lås/butterfly/ bakdel som lett samler opp urensligheter (såperester, hårstøv mm), puss og bakterier som lett kan skape infeksjon.


    _________________

    Markering og plassering av øreflipp-hull


    • Piercingstudio: En proffersjonell piercer vil alltid bruke god tid på markering, da det er nettopp det som vil definere selve hullet og smykket. For noen vil de første hullene vare livet ut, så dette er en viktig del av selve piercingen. Markering måles nøye opp iforhold til ørets formasjon, og plasseres mest sentrert og likt på begge sider av øret (foran og bak), samt likt på begge ører. På den måten vil man ha fine hull som passer til alle smykker, og et bra grunnlag om man ønsker flere hull.


    • Frisører, gullsmeder og andre som bruker ørepistol til gjennomhulling av øreflipp har sjelden den opplæring og erfaring som trengs for å sette en rett markering i forhold til ørets form, smykketstørrelse osv. Ved plassering av øreflipphull er det viktig at dette plasseres rett og sentrert i forhold til ørets form. I tillegg må hullene være likt plassert på begge sider og begge ører. Om hullene er feil plassert vil alt se skjevt og rotete ut. Da en ørepistol ikke kan justeres mot markering bak øret, resulterer det ofte i at smykket skytes skjevt inn.


        Skjevt plasserte hull ser man oftest ved:

    • Bytting til større smykker der avstanden til selve smykkepynten henger lengre ned på ene øret.
    • Studs der pyntestenen peker helt feil vei.
    • Flere hull i ordnet rekkefølge blir uordnet å ser rotete ut.


    _________________